Invitație la răsfăț

Cum să prepari cea mai bună înghețată raw vegană

inghetata de casa

Vara aceasta, vedetele în laboratorul Sportychoco au fost înghețata și torturile de înghețată raw vegane.

Anul acesta, am creat pentru voi înghețată raw vegană, care mai de care mai aromată și mai sofisticată – cu lavandă și miere, cu tei, cu lemongrass, cu șofran și cardamon, cu tonka, cu piper roz, cu bergamotă. Din laborator nu au lipsit nici aromele clasice – ciocolată, vanilie, fistic, tiramisu, zmeură, cocos, căpșuni.

inghetata raw vegana sportychoco

Astăzi vreau să împărtășesc cu voi secretele preparării unei înghețate raw vegane reușite. Dacă este corect preparată, înghețata raw vegană este delicioasă și îi veți impresiona și pe cei mai pretențioși invitați.

Vă voi povesti despre tipurile de grăsimi, îndulcitori și emulsifianți pe care îi puteți folosi la realizarea înghețatei precum și câteva tips & tricks, care vă vor asigura reușita.

Grăsimile – dau consistență, stabilizează compoziția, îmbunătățesc densitatea, cremozitatea texturii și potențează aroma înghețatei. Cel mai important pas în realizarea înghețatei raw vegane este să aveți o sursă sănătoasă de grăsime pentru a avea o compoziție consistentă și cremoasă, nicidecum apoasă, nisipoasă și cu cristale de gheață cum sunt majoritatea înghețatelor fără lactate. În general, laptele vegetal are un conținut scăzut de grăsimi, de aceea eu aleg laptele de cocos organic în realizarea înghețatei. Cel mai bun mi se pare cel de la Rapunzel.

Tipurile de grăsimi pe care le puteți utiliza în înghețatele raw vegane sunt: caju-ul, laptele de cocos, untul de cocos, avocado. Nucile caju le prefer în înghețate pentru că au un gust neutru. Dacă alegeți să folosiți alte tipuri de nuci, trebuie să țineți cont de faptul că vor schimba gustul înghețatei. De asemenea și timpul de hidratare este mai lung.

Îndulcitorii – pe lângă faptul că asigură gustul dulce al înghețatei îi și îmbogățesc textura și consistența. De asemenea, încetinesc procesul de congelare. Astfel ne asigurăm că nu vom avea o înghețată tare ca piatra. În momentul în care veți reduce cantitatea de îndulcitori folosiți, acest aspect nu va afecta numai gustul înghețatei ci și stabilitatea și consistența acesteia.

Tipurile de îndulcitori pe care le puteți folosi în înghețatele raw vegane sunt: mierea raw, siropul de agave raw organic, siropul de yacon raw organic, nectarul de cocos, curmalele. Eu prefer mierea crudă. Indiferent ce tip de îndulcitor alegeți să folosiți aveți grijă să fie în formă lichidă pentru a nu afecta textura înghețatei. Dacă folosiți curmalele pentru a îndulci înghețata, trebuie să aveți în vedere faptul că acestea îi vor schimba culoarea.

Când îndulciți compoziția pentru înghețată trebuie să țineți cont de faptul că atunci când se va congela va fi mai puțin dulce decât în formă lichidă.

Emulsifianții – Lecitina este foarte importantă în rețetele care implică amestecarea grăsimilor cu lichide. Acționează ca un emulsifiant. Pe piață se găsesc mai multe tipuri de lecitină – lecitină lichidă de floarea soarelui, lecitină granulară de soia, lecitină pudră de soia. Eu folosesc lecitină lichidă de floarea soarelui, pe care mi-o aduce o prietenă din America. Vă recomand să le evitați pe cele pe bază de soia sau dacă alegeți să le folosiți, optați măcar pentru variantele nemodificate genetic.

minitarte-raw-vegane-cu-crema-de-limeta53c7fdc54b13f.jpg

Înghețata o puteți prepara fie folosind o mașină de înghețată, fie după metoda clasică de preparare a înghețatei. Ambele variante sunt la fel de bune. Eu prefer metoda clasică, deoarece mașina de înghețată are vasul mult prea mic și trebuie ținut la congelator cel puțin 24 de ore înainte de a fi folosit. De asemenea, când folosesc metoda clasică pot prepara mai multe tipuri de înghețată. Folosesc rețeta de bază pe care o împart în trei porții – una o păstrez așa cum este, cu vanilie, într-una dintre porții adaug căpșuni proaspete pe care le mixez împreună cu compoziția, iar în cealaltă adaug cacao raw și miere.

Înghețata raw vegană este bună să o serviți maxim o săptămână după ce ați manufacturat-o. Nu o țineți la congelator mai mult de o săptămână pentru că își va pierde aroma și textura cremoasă.

V-o puteți personaliza cu orice arome vă sunt pe plac. Dacă doriți să aibă o textură crocantă puteți adăuga în ea boabe de cacao sfărâmate, bucăți de nuci, fructe uscate, bucăți de ciocolată crudă, biscuiți sau crackers raw.

inghetata de casa sportychoco
Voi cum preparați înghețata raw vegană?

Spor la înghețată!

 

 

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: