Unt de fistic preparat în casă
Untul de fistic este o prezență constantă în bucătăria mea. Îl folosesc frecvent în smothies, înghețate, în tarte, în prepararea biscuiților, pralinelor sau a batoanelor energizante. Câteodată îl adaug chiar și în crema de ciocolată tartinabilă. Cel mai mult îmi place să consum untul de fistic alături de câteva felii de banană. Combinația dintre fistic și banană este incredibil de gustoasă.
Puteți prepara untul de fistic atât din miez de fistic crud cât și din miez de fistic prăjit. Dacă pregătiți untul de fistic din fistic prăjit vă recomand să îl prăjiți singuri pentru a fi mai suculent și a vă asigura că se vor elibera mai ușor uleiurile. Dacă alegeți să îl prăjiți vă recomand să pregătiți untul imediat după ce ați scos miezul de fistic din cuptor. În felul acesta uleiurile din fistic se vor elibera mai ușor, iar untul va căpăta o textură mai cremoasă. Este necesar să aveți răbdare și să lăsați suficient de mult timp robotului de bucătărie pentru a procesa fisticul și a-l transforma în unt.
Eu am pregătit untul de fistic din miez de fistic crud. Miez de fistic crud găsiți în magazinele Orient Bazar sau la Depal.
- 2 cups miez de fistic crud
- un praf de sare roz de himalaya
- 1 linguriță de miere
- 3 – 4 lingurițe de ulei de fistic crud
Puneți miezul de fistic în robotul de bucătărie și procesați. Inițial veți obține o pudră fină, care ulterior, dacă insistați se va transforma în pastă. Adăugați sarea și mierea. Dacă doriți o textură mai cremoasă puteți adăuga și ulei de fistic crud. Eu am adăugat 3 lingurițe și am continuat să blendez. Dacă nu aveți la dispoziție ulei de fistic puteți folosi ulei de migdale dulci sau alt ulei vegetal preferat. Aveți însă grijă să folosiți unul cu gust neutru dacă doriți să vă bucurați de aroma fisticului.
Depozitați untul de fistic într-un borcan de sticlă cu capac și păstrați-l la frigider.
Îl puteți servi ca atare, ca gustare între mese sau vă puteți prepara cu el sandwichuri cu banană pentru micul dejun. Îl mai puteți adăuga în smoothies, înghețate, biscuiți, prăjituri sau brioșe.
Enjoy!
Lasă un răspuns