Panna Cotta cu kiwano
Panna Cotta este un desert cremos şi dulce originar din nordul Italiei. Reţeta originală implică smântână dulce şi gelatină, însă eu vă propun astăzi o reţetă răcoritoare şi vegană cu lapte de cocos şi agar agar. Gelatină nu am folosit niciodată, nu sunt nici fan zahăr sau smântână dulce, aşa că am înlocuit ingredientele şi am creat o reţetă mai pe gustul meu, mai prietenoasă cu silueta şi mai sănătoasă, bineînţeles.
Pannacotta este un desert rafinat şi versatil, aşa că vă puteţi juca în voie cu ingredientele. Puteţi obţine o textură mai lejeră folosind orice fel de lapte vegetal vă este pe plac împreună cu un piure de fructe sau puteţi obţine o textură decadentă folosind un procent mai mare de smântână vegetală – de cocos, de caju, de susan.
Cea mai grea parte când faceţi panna cotta este obţinerea consistenţei corespunzătoare şi a texturii. Trebuie să fie mătăsoasă şi omogenă, fermă, dar totodată moale şi să se poată clătina. Nu aveţi nevoie de abilităţi speciale pentru a reuşi să preparaţi panna cotta, trebuie doar să aveţi o reţetă bună şi să respectaţi proporţiile ingredientelor.
Iată reţeta mea:
1 1/2 cup lapte de cocos organic
1/3 cup sirop de agave
2 1/4 linguriţe agar agar pudră, găsiţi la Kilife, la Naturalia
1 1/2 cup smântână de cocos preparată de mine din laptele de cocos de la Dr. Georg, găsiţi o reţetă aici
1/2 linguriţă miez de păstaie de vanilie, eu am folosit Sonnentor, tot de la Naturalia
1 kiwano bine copt, eu am cumpărat din Metro
Puneţi pe foc o cană cu apă şi daţi în clocot agar agarul. Amestecaţi laptele de cocos cu siropul de agave şi smântana de cocos. Adăugaţi vanilia. Adăugaţi agar agarul gelifiat şi omogenizati bine compoziţia cu ajutorul unui blender vertical. Turnaţi în forme şi daţi la rece. Între timp tăiaţi în jumătate kiwano şi scoateţi pulpa. După aproximativ 2 ore, când s-a întărit panna cotta scoateţi din forme şi adăugaţi pulpa de kiwano deasupra. Eu am preferat pulpa ca atare, dar îi puteţi scoate seminţele şi o puteţi transforma în piure. Îi puteţi adăuga şi sirop de agave.
Şi e gata de servire:
Aveţi un desert perfect, răcoritor şi aromat – uşor şi rapid, vegan, fără gluten, fără zahăr. După cum v-am spus, vă puteţi juca în voie cu ingredientele şi puteţi realiza orice panna cotta vă este pe plac. Puteţi face panna cotta cu căpşuni, cu zmeură, cu mango, cu miere şi lavandă, cu afine şi apă de trandafiri.
Când o preparaţi să-mi spuneţi cum v-a ieşit şi care variantă o preferaţi.
Later Edit: Ne-a plăcut atât de mult rețeta aceasta de pannacotta, încât am reinterpretat-o în varianta cu ciocolată și polen. Dacă vreți să faceți o surpriză cuiva drag îi puteți scrie mesaje dulci din ciocolată.
Enjoy!
Lasă un răspuns