Dulce si picant – kumquat
Am descoperit kumquats, acum 11 ani, in supermarketul Carrefour. M-au cucerit cu pulpa suculenta si aroma irezistibila. Le-am tot cumparat de cand le-am descoperit, insa pana acum in afara de cateva masti pentru fata, n-am pregatit niciodata nimic cu ele pentru ca le devoram asa pur si simplu de fiecare data
De data aceasta mi-am facut niste provizii mai serioase. Le-am gasit tot in Carrefour.
Kumquats fac parte din familia citricelor si sunt dulci – picante. Spre deosebire de celelalte fructe din familia citricelor se pot consuma cu tot cu coaja. Sunt originare din China, dar se cultiva si in Japonia si SUA, in statele Florida si California. Kumquats sunt o sursa importanta de vitamina A si C.
Citricele astea mici si zemoase contin o cantitate insemnata de vitamine din complexul B. Acest complex de vitamine B actioneaza ca si co-factori pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si a grasimilor. Asadar, daca nu stiati din ce sursa sa va luati aceste vitamine, Kumquats este una dintre ele.
Fructele kumquats se spala in apa rece si se sterg cu un prosop de hartie. Sunt mai gustoase atunci cand sunt rulate delicat intre palme, inainte de a le manca, in felul acesta se intrepatrund mai bine aromele. Dupa cum va spuneam le puteti manca asa cum mancati strugurii sau maslinele, cu tot cu coaja.
Puteti pregati cu ele inghetata, chutney, dulcete, marinade, sosuri, limonade, masti de fata si de corp. Le puteti adauga in salate, cu peste si pui, in deserturi dupa cum v-am spus si le puteti pune si la murat.
Eu le-am folosit sucul in ciocolata si torturile raw vegane. Ciocolata este mai light atunci cand adaugam in ea suc de portocale sau de kumquat. Am mai facut o inghetata si un jeleu vegan.
Pe langa asta i-am preparat lui Dragos un orez cu lapte de cocos si kumquats, iar pentru mine si cativa clienti am preparat batoanele astea savuroase cu kumquats si seminte de chia. Sunt o alternativa deosebita pentru clasicele batoane cu lamaie si mac. Ca sa nu va mai spun ca sunt o explozie de arome care va vor incanta papilele gustative.
Si daca tot vorbeam de masca de fata, haide sa va spun reteta mea preferata de masca faciala cu kumquats. Cand stau mai bine cu timpul, maresc cantitatile si fac masca asta atat pentru fata cat si pentru corp. Inainte de a o aplica imi fac un gomaj din miere si zahar brun.
Pentru masca aveti nevoie de:
5-6 kumquats proaspete bine coapte
1 varf de lingurita cardamon pudra
o lingurita miere
5 linguri lapte de cocos
1 lingurita agar agar pudra
Faceti cu ajutorul blenderului un piure din kumquats. Amestecati piureul asta cu mierea si cardamonul pudra. Intre timp preparati gelatina din agar agar si laptele de cocos. Practic fiebeti pudra de agar agar in laptele de cocos pana la dizolvare. Gelatina obtinuta o amestecati cu piureul de kumquats si omogenizati bine. Asteptati sa se raceasca si e gata de folosit.
Se aplica masca asta pe fata curata. Nu uitati sa va faceti inainte gomajul cu zahar brun si miere. Lasati sa actioneze 15 minute, dupa care clatiti cu apa. E un adevarat rasfat pentru fata.
Va imbratisez cu drag!
3 Responses to “Dulce si picant – kumquat”
Wow, cat de bine arata totul! Masca e musai sa o fac si eu!
Multumesc Gabriela! Masca este un adevarat rasfat, hidratanta si revigoranta
m-ai incantat cu acest fruct , nu am gustat , o sa ma uit dupa el si eu !!!