Superaliment – Aronia și două rețete delicioase
Astăzi vreau să vă povestesc despre un fruct minune, atât de bogat în nutrienţi încât este folosit şi în alimentaţia cosmonauţilor. Doamnelor şi domnilor – Aronia.
Aţi auzit de fructul acesta minune? L-aţi încercat? Eu am găsit aronia uscată în Piaţă Matache, la doamna Rodica, la taraba cu alune şi fructe uscate, la preţul de 65 ron pe kilogram.
Vă voi arăta şi ce delicii prepar eu cu el, dar haideţi mai întâi să vedem ce proprietăţi are şi de ce este atât de lăudat. Aronia sau scoruşul, cum mai sunt denumite aceste fructe magice, ajută în lupta cu bolile cardiovasculare prin micşorarea nivelului colesterolului. Fructele de Aronia au proprietăţi antiinflamatorii fiind benefice în bolile inflamatorii intestinale, sindromul colonului iritabil, astm sau artrită. Potrivit Dr. Iwona Wawer, un cercetător de renume al aronia, flavonoidele din aronia, ajută în lupta cu diferitele forme de cancer, acţionând ca agenţi de neutralizare ai substanţelor oxidante. Aronia mai tratează tulburările mucoasei gastrice. Fructele de aronia îmbunătăţesc sănătatea tractului urinar, fiind mai bune chiar decât merişoarele. Reduc nivelul glucozei, fiind foarte potrivite pentru cei care suferă de diabet zaharat. Stimulează circulaţia sanguină. Pot fi un tratament naturist eficient pentru problemele de stomac, inclusiv în cazul anumitor tipuri de ulcer. Fructele de aronia sunt un tonic general. Astfel cresc vitalitatea, ajută la depăşirea căderilor nervoase şi suprasolicitării, stimulează regenerarea musculară şi osoasă, îmbunătăţesc metabolismul. Găsiţi mai multe despre aronia aici şi aici. Mie mi se pare că se aseamănă la gust cu porumbele şi sunt mai gustoase consumate după ce au fost congelate sau uscate.
Doamna Rodica mi-a spus că toamna, prin septembrie timp de două săptămâni aduce Aronia proaspete. Dacă vă doriţi Aronia proaspete nu uitaţi să îi faceţi o vizită în septembrie.
Cu fructele astea minunate, eu am preparat un smoothie şi o granola delicioasă. Le-am mai folosit şi în limonade. Pudra obţinută prin râşnirea fructelor de aronia uscate o mai folosesc în măştile şi cremele pe care le prepar, precum şi pentru colorarea bomboanelor, prăjiturilor şi torturilor raw vegane.
Iată şi reţetele mele:
Smoothie cu aronia
o banană congelată
o mână aronia uscate
un cup (250ml) iaurt de cocos preparat în casă, găsiţi reţeta mea aici
o linguriţă sirop de yacon crud organic
Toate ingredientele se pun în blender şi se amestecă până când obţinem un smoothie delicios, omogen şi cremos.
Granola cu aronia
1/2 cup quinoa neagră încolţită, prefer quinoa neagră pentru că este mai crocantă decât cea albă
1/2 cup fulgi de ovăz cruzi organici, eu îi prefer pe cei de la Petras Bio
1/2 cup aronia uscate
2 linguriţe cacao nibs (boabe de cacao sfărâmate)
un pumn de miez de fistic crud
o linguriţă unt de cocos crud organic, eu îl folosesc pe cel de la Steaua Divină
miere de curmale după gust
miezul de la o păstaie de vanilie
un vârf de linguriţă de scorţişoară
Amestecaţi toate ingredientele şi puneţi-le în deshidrator. Amestecaţi-le din când în când, pentru a se usca uniform. Vor fi gata în aproximativ 6 sau 8 ore. Este foarte gustoasă cu lapte de migdale, lapte de cocos sau iaurturi vegetale, însă vă recomand să vi le preparaţi singuri. Cele de pe rafturile magazinelor vin la pachet şi cu o serie de conservanţi neprietenoşi pentru sănătate. Dacă le consumaţi ocazional nu este o tragedie, însă consumul frecvent îşi va spune cu siguranţă cuvântul.
Enjoy!
Lasă un răspuns