Ați încercat florile comestibile?
In gastronomie, florile comestibile sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri – în epoca romană, în gastronomia chineză, în Orientul mijlociu și în cultura indiană. Au fost populare în special în perioada Victoriană. Astăzi mulți bucătari le folosesc pentru a da un plus de eleganță preparatelor.
Eu le ador. Favoritele mele sunt cele de borago (limba mielului), care pe lângă faptul că sunt superbe și delicioase, sunt o sursă excelentă de potasiu, calciu, magneziu, flavonoide și vitamina C. Atunci când folosiți flori comestibile în preparate trebuie să păstrați preparatul simplu, să nu adăugați condimente puternice care să estompeze aroma delicată a florilor. Am folosit până acum flori comestibile în pralinele și deserturile raw vegane, însă mă gândesc să experimentez cu ele și alte rețete, pe care le voi împărtăși cu voi, pe blog.
Există nenumărate specii de flori comestibile – flori ale pomilor fructiferi, flori ale plantelor aromatice, flori ale legumelor. Astăzi vă voi povesti puțin despre cele pe care le-am folosit eu și vă voi face câteva recomandări care să vă fie de folos atunci când vreți să încercați florile comestibile.
Begoniile cerate au o textură crocantă, sunt acrișoare și au un colorit variat. La begonii se pot consuma atât frunzele cât și florile, crude sau gătite, însă eu vă recomand să le consumați crude – sunt mult mai delicioase.
Florile de borago, de culoare albastru de Voroneț în formă de stea m-au cucerit la prima vedere. Am decorat cu ele cele mai spectaculoase minitorturi și praline, însă pot fi folosite și în limonade, sorbeturi, supe reci, creme de brânză sau sosuri. Au un gust fresh și așa cum vă spuneam sunt o sursă excelentă de potasiu, calciu, magneziu, flavonoide și vitamina C.
Panseluțele sunt spectaculoase și versatile. Se folosesc în salate, salate de fructe, deserturi, supe, limonade. Ele conțin vitamina A și C, au un gust ușor mentolat și pot contribui la întărirea sistemului imunitar.
Nasturtium (condurul doamnei) – florile sunt aromate iar frunzele au un gust ușor picant. Sunt bogate în vitamina C, B1, B2, B3 și conțin mangan, fier, fosfor și calciu. Cu florile de nasturtium puteți decora aperitive savuroase, salate sau chiar sandwichuri.
Campanula – există peste 500 de specii de campanula. Unele dintre acestea sunt consumate pentru rădăcini, frunze sau flori. Eu am folosit florile pentru decorarea deserturilor raw vegane.
Violetele îmi plac pentru gustul dulce și parfumat. Folosesc atât frunzele cât și florile în salate. Frunzele mai pot fi consumate și gătite, precum spanacul. Am folosit florile, atât pentru a înfrumuseța deserturile cât și la prepararea cuburilor de gheață decorative pentru băuturile din timpul verii. Violetele sunt delicioase (atât proaspete, cât și cristalizate) în prăjituri, sorbeturi sau orice alte deserturi. Eu ador combinația de violete cu zmeură.
Florile de cerceluș (fuchsia) au un gust ușor acid. Sunt ideale pentru decorarea preparatelor, datorită culorilor explozive și a formei grațioase. Fructele de cerceluș sunt și ele comestibile.
Acestea sunt doar câteva dintre speciile de flori comestibile. Comestibile sunt și florile de ghimbir, trandafirii, lavanda, garoafele, cameliile, gladiolele, florile de oregano, de rozmarin, de salvie, de fenicul, de cicoare, florile de chives, florile de usturoi, florile de liliac, de iasomie și multe altele.
Atenție la sursele de unde achiziționați florile comestibile. Nu consumați flori cumpărate de la florărie, deoarece pot fi tratate cu pesticide. Nu consumați nici florile de pe marginea drumului și acestea pot conține pesticide. Intotdeauna, înainte de a consuma o floare, asigurați-vă că este comestibilă.
Puteți achiziționa flori comestibile direct de la Microgreens România sau de la magazinele partenere – Selgros Cash & Carry din toată țara.
Enjoy!
3 Responses to “Ați încercat florile comestibile?”
Buna ziua! Ati descoperit cumva si vreo floare comestibila de culoare verde? Multumesc!
Buna ziua! Eu nu am folosit inca o floare comestibila de culoare verde. Exista insa gladiole verzi, dalii verzi, crizanteme verzi. Gladiolele, daliile si crizantemele sunt de asemenea comestibile, insa atentie la sursa de unde le achizitionati. Florile din florarii, din gradinile publice sau de pe marginea drumului nu sunt comestibile, deoarece pot fi tratate cu pesticide. Cu mai multe detalii referitoare la florile comestibile va pot ajuta cei de la Microgreens Romania.
Buna ziua. Minunate si fermecatoare toate operele prezentate. Felicitari!!
Spuneti-mi va rog, aveti o matrita pentru dantela de ciocolata sau care este procedura? Multumesc. Dana.