Invitație la răsfăț

Minitort panna cotta

tort-panacotta

Îmi place atât de mult panna cotta încât am ales să o pregătesc și sub formă de minitort.

Panna Cotta este un desert cremos şi dulce originar din nordul Italiei. Reţeta originală implică smântână dulce şi gelatină, însă eu vă propun astăzi o reţetă răcoritoare şi vegană cu lapte de cocos şi agar agar. Gelatină nu am folosit niciodată, nu sunt nici fan zahăr sau smântână dulce, aşa că am înlocuit ingredientele şi am creat o reţetă mai pe gustul meu, mai prietenoasă cu silueta şi mai sănătoasă, bineînţeles.

Pannacotta este un desert rafinat şi versatil, aşa că vă puteţi juca în voie cu ingredientele. Puteţi obţine o textură mai lejeră folosind orice fel de lapte vegetal vă este pe plac împreună cu un piure de fructe sau puteţi obţine o textură decadentă folosind un procent mai mare de smântână vegetală – de cocos, de caju, de susan.

pannacotta-ralucai

Cea mai grea parte când faceţi panna cotta este obţinerea consistenţei corespunzătoare şi a texturii. Trebuie să fie mătăsoasă şi omogenă, fermă, dar totodată moale şi să se poată clătina. Nu aveţi nevoie de abilităţi speciale pentru a reuşi să preparaţi panna cotta, trebuie doar să aveţi o reţetă bună şi să respectaţi proporţiile ingredientelor.

Iată reţeta mea:

1 1/2 cup lapte de cocos organic

1/3 cup sirop de agave

2 1/4 linguriţe agar agar pudră, găsiţi la Kilife, la Naturalia

1 1/2 cup smântână de cocos preparată de mine din laptele de cocos de la Dr. Georg, găsiţi o reţetă aici

1/2 linguriţă miez de păstaie de vanilie, eu am folosit Sonnentor, tot de la Naturalia

1 kiwano bine copt, eu am cumpărat din Metro

Puneţi pe foc o cană cu apă şi daţi în clocot agar agarul. Amestecaţi laptele de cocos cu siropul de agave şi smântana de cocos. Adăugaţi vanilia. Adăugaţi agar agarul gelifiat şi omogenizati bine compoziţia cu ajutorul unui blender vertical. Turnaţi în forme şi daţi la rece. Între timp tăiaţi în jumătate kiwano şi scoateţi pulpa. După aproximativ 2 ore, când s-a întărit panna cotta scoateţi din forme şi adăugaţi pulpa de kiwano deasupra. Eu am preferat pulpa ca atare, dar îi puteţi scoate seminţele şi o puteţi transforma în piure. Îi puteţi adăuga şi sirop de agave.

Enjoy!

 

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: