Invitație la răsfăț

Salonic, Atena, Santorini

perivolos santorini

Vacanța de vară de anul acesta a fost una dintre cele mai frumoase și mai lungi vacanțe ale noastre. Am reușit să valorific la potențial maxim fiecare moment. M-am bucurat de frumusețea fiecărui loc și am petrecut mai mult timp cu jumătatea mea.

Mi-am reîncărcat bateriile cu creativitate și rețete noi. Ca de obicei mi-am achiziționat o mulțime de ustensile și ingrediente noi, pe care abia aștept să le testez și să creez cu ele produse pentru voi.

Am plecat din București cu mașina personală. Datorită programului încărcat am făcut rezervările și am pregătit bagajele pe ultima sută de metri. Am folosit ca de obicei booking.com

Am traversat Bulgaria și ne-am oprit trei zile la Salonic.

rotonda Salonic

În prima zi am făcut un tur rapid cu un autobuz CitySightSeeing.

salonic

A doua zi am vizitat Salonicul în amănunt. Am vizitat Muzeul de Arheologie, Turnul Alb, Rotonda din Agios Georgios, Arcul lui Galerius, Biserica Sfântului Dumitru, Portul, Piața de Pește. A treia zi am păstrat-o pentru cumpărături.

Mi-au plăcut plimbările pe faleza Mării Egee, terasele și magazinele cu suveniruri.

Din Salonic am plecat spre Atena. Am petrecut aici patru zile de vis.

atena pitoreasca

Am vizitat-o întâi cu un autobuz CitySightSeeing, o metodă foarte bună de a vedea principalele atracții ale orasului.

autobuz Atena

Am vizitat apoi obiectivele de care am fost interesați – Acropole, Muzeul Arheologic, Teatrul lui Dyonisos, Agora, Keramikos, Syntagma Square, Pantheon-ul, Templul lui Zeus, Grădinile Naționale, Stadionul Panathenaic, Piața Omonia, Parlamentul, frumoasele cartiere Plaka, Monastiriki, Anafiothika, ruinele băilor romane, portul Piraeus.

partenonul atena

priveliste atena

stadion Atena

Atena mi-a plăcut atât de mult, am vizitat atât de multe locuri, am mers atât de mult pe jos încât am făcut bătături la picioare.

atena irina vochita

Aici am gustat pentru prima oară fistic proaspăt, care este delicios și suculent.

fistic proaspat

Este diferit de fisticul crud care se găsește la noi. Are un înveliș cărnos, precum nuca crudă, în care se găsește coaja aceea tare, după înlăturarea căreia se ajunge la miez, care este încă umed și savuros. Ne-a plăcut atât de tare încât ne-am cumpărat un kilogram din piață.

În Atena nu am putut să nu remarc senzaționalele cofetarii cu o ofertă variată de dulciuri care mai de care mai creative, mai delicioase și mai atent ambalate.

Cel mai mult și cel mai mult mi-au plăcut bijuteriile din Grecia, atât cele din Salonic, Atena cât și cele din Santorini – prețioase, spectaculoase, speciale, lucrate cu mare atenție la detalii, cu totul alte modele decât cele care se găsesc la noi. Iar modelele, bineînțeles, diferite de la magazin la magazin. Am apreciat în Grecia autenticitatea atât în cazul cofetăriilor, cât și în cazul magazinelor cu bijuterii.

Din Atena am luat un ferryboat rapid către Santorini, unde am petrecut 7 zile de poveste.

caldera santorini

Peisajele fabuloase din Santorini, casele de un alb imaculat m-au lăsat fără cuvinte.

santorini

Am străbătut Santorini în lung și în lat, am făcut plajă și am vizitat fiecare colțisor al insulei. Insula asta minunată m-a fermecat, încât nici nu știu să vă spun ce mi-a plăcut mai tare. Deși am vizitat aproape tot ce se putea vizita, Santorini este locul în care m-aș întoarce oricând.

priveliste caldera

În primele zile am vizitat capitala Fira, Firostefani, Oia, și Imerovigli.

fira caldera santorini

Fira oferă o priveliște de vis către Caldera. Capitala insulei este o așezare cu o mulțime de taverne, hoteluri, resorturi de lux, magazine, baruri, cluburi. Este foarte populată în special seara.

santorini fira

În Oia totul este poezie – peisaje uluitoare, terase și resorturi luxoase, oameni talentați, creatori de frumos.

beautiful oia santorini

resort oia

superpriveliste oia

white beauty oia

Oia m-a cucerit cu multitudinea de magazine de artă, magazine cu produse handmade, bijuterii și produse artizanale realizate cu foarte mult bun gust și atenție la detalii.

oia art santorini

Aici este paradisul produselor de acest gen. Sunt foarte speciale și total diferite de ce am văzut până acum. Oia poate fi o sursă de inspirație pentru creatorii de frumos.

Am admirat și apusul în Oia.

apusul superb in oia

Apusul în Oia este mai mult un fenomen social. Turiști din toate colțurile lumii se strâng aici, se bucură, fac poze și aplaudă.

Tot aici am văzut și multe cupluri frumoase făcând fotografii pentru nuntă. Și fete îndrăznețe, care se urcaseră pe acoperișurile clădirilor și își făceau selfie cu apusul.

Am mai vizitat Akrotiri și farul (Faros) din sud vest, situat pe Mavro Vouno (Muntele Negru) .

produse homemade santorini

Pe drumul către Akrotiri am gustat într-un local câteva preparate tradiționale – lichior de fruct cactus, brânză chloro, frunze de capere, pastă de linte galbenă, mousaka cu vinete albe, sarmale din foi de viță de vie umplute cu orez, pastă de roșii uscate la soare cu capere, oregano și ulei de măsline, marmeladă de fruct cactus, dulceață de smochine și tot felul de delicatese locale. Am cumpărat câteva și pentru acasă. Am gustat și Volkan, celebra bere locală filtrată prin rocă vulcanică.

degustare produse locale santorini

Mi-a plăcut Akrotiri, am apreciat zona sălbatică, nu foarte dezvoltată comercial.akrotiri santorini

De la Far am coborât pe stânci și am admirat marea, priveliștea superbă și florile astea minunate care cresc pe stânci.

floare santorini

Cele mai mari plaje sunt situate în partea estică a insulei. Am vizitat Monolithos, Kamari, Perissa, Vourvoulos și Perivolos.

pool bar santorini

În Santorini există plaje pentru toate gusturile. Sunt atât plaje cu nisip fin (Vlichada) cât și plaje cu nisip din rocă vulcanică.

Mie cel mai mult mi-a plăcut Perivolos. Nisipul din rocă vulcanică, apa cristalină și priveliștea m-au cucerit  pe loc.

perivolos santorini

Am vizitat și două dintre plajele din sudul insulei – Vlichada și Plaja Rosie.

irina vochita

red beach santorini

În Santorini am întâlnit foarte mulți români angajați la magazinele și localurile de acolo. Sunt preferați de greci în special pentru că vorbesc mai multe limbi străine. Am cunoscut o ieșeancă superbă care învățase limba greacă în patru luni.

Am fost plăcut surprinsă să văd că stilul de viață sănătos a devenit un obicei pentru majoritatea oamenilor. Am văzut foarte mulți oameni frumoși alergând chiar și în vacanță, atât în Salonic, Atena cât și în Santorini.

cocktailuri santorini

Majoritatea localurilor aveau disponibile și variantele fără zahăr ale diferitelor preparate. Am întâlnit o abundență de preparate vegetariene, smoothies din fructe naturale, preparate naturale din ingrediente locale.

La întoarcere am mai făcut un mic popas în Salonic.  Și de aici am pornit spre casă cu un bagaj de amintiri superbe dar și de entuziasm pentru noile proiecte.

Vă îmbrățișez cu drag. Pe curând!

 

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: