Invitație la răsfăț

Trei salate delicioase cu naut

Dintre leguminoase, nautul este de departe preferatul meu. Este un aliment foarte versatil. Il consum in nenumarate moduri. Fiert, copt, sub forma de humus, falafel, salate, tocanite, chiar si cu ciocolata cateodata(voi reveni cu aceasta reteta)

 Este foarte potrivit in dietele de slabit, deoarece ofera senzatia de satietate. Este foarte bogat in fibre si regleaza apetitul. Regleaza nivelul zaharului din sange si secretia de insulina. 

 Prefer nautul boabe, uscat, ecologic. Cumpar de la Naturalia sau de la casa Rawz naut ecologic marca Petras Bio.  

Nu am folosit niciodata naut din conserva. Am inteles, insa ca leguminoasele la conserva nu sunt asa de daunatoare precum legumele la conserva si sunt o alternativa la indemana atunci cand nu aveti timp sa hidratati si sa fierbeti boabele de naut. Mai multe detalii aici.   

Va prezint astazi trei dintre salatele mele preferate cu naut. Va avertizez deja ca unele dintre ele n-au mai apucat sa fie pozate….Sh!… Promit sa revin cu pozele lipsa cand le voi reface.

 Pentru toate variantele de salate am folosit naut ecologic, pe care l-am hidratat in apa de seara pana dimineata. Dimineata l-am clatit, am aruncat apa, am pus alta curata si l-am pus la fiert. Dupa ce a clocotit, i-am schimbat apa si l-am fiert pana s-a inmuiat. L-am clatit, l-am racit si l-am adaugat in salatele pe care vi le voi prezenta. Sa nu adaugati sare in apa in care il fierbeti. Eu in orice mancare adaug sarea doar la final, deoarece in timpul fierberii(coacerii)deshidrateaza legumele. Plus ca nu imi doresc sa ingerez o cantitate asa de mare de sare.             

 

Varianta 1 – Salata crunchy de vara cu naut

 Salata aceasta o prepar cel mai des. Este preferata mea.

 1 salata verde

½ cup naut fiert

1 mar granny smith

1 castravete

1 rosie

¼ ceapa

o lingurita de ulei de masline extravirgin

2 linguri de suc de lamaie

sare si piper dupa gust

Se spala salata verde si se rupe in bucati mici. Se spala marul si se taie cubulete. La fel procedati cu castravetele si rosia. Taiati ceapa marunt. Amestecati toate ingredientele intr-un bol si preparati dressingul folosind uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul. Puteti adauga si miere daca va place(eu nu am adaugat). Puneti dressingul peste legume si amestecati. Delicios! Puteti renunta la mar, daca va numarati printre cei care nu agreaza combinatia dintre legume si fructe. Mie imi place la nebunie aroma si textura crocanta generata de amestecul dintre naut si mar. Yum..  

 

Varianta 2 – Naut&Avocado

 ½ cup naut fiert

1 rosie

1 avocado bine copt

½ ceapa

½ branza de capra(sau orice alta branza sarata va place; puteti folosi si feta sau chiar Tofu)

Rosia se spala si se taie cubulete. Se decojeste avocado si se taie cubulete. Daca este bine copt il puteti decoji ca pe banana. Se taie ceapa marunt. Branza la fel o taiati cubulete.

Amestecati toate ingredientele intr-un bol si serviti. Eu nu am mai adaugat ulei in aceasta salata, deoarece mi-a fost suficienta grasimea din avocado. Nici sare nu am adaugat, fiind destul de sarata branza. Va recomanda sa o gustati inainte si sa ii ajustati gustul conform preferintelor voastre.

 

Varianta 3  - Salata de naut cu cartof dulce

Este foarte potrivita pentru cei care prefera aromele orientale

Ingredientele sunt pentru o portie.

¼ cup naut ecologic fiert

¼ cartof dulce copt(cartoful dulce il spalati si il introduceti intr-o tava la cuptor, invelit intr-o folie de aluminiu; il coaceti 30-40 de minute, la foc mediu; este gata cand il puteti intepa usor cu furculita; il decojiti dupa ce s-a racit si il pasati cu furculita)

¼ ceapa

piper – dupa gust

sare – dupa gust

1 varf de lingurita de scortisoara

1 varf de cutit de ghimbir

o lingurita ulei de masline extravirgin

Pasati cartoful dulce cu furculita pana ce capata consistenta unui piure. Adaugati uleiul de masline si condimentele. Puteti renunta la scortisoara si ghimbir daca nu preferati aromele orientale. Tocati ceapa marunt si adaugati-o peste cartoful pasat. Adaugati nautul si serviti. Mie imi place aceasta salata dupa ce a stat jumatate de ora la frigider, ca sa se intrepatrunda aromele. Daca nu aveti cartof dulce(eu cumpar din Mega Image sau de la Piata 1 mai) il puteti inlocui cu dovleac. Aceasta salata o folosesc drept combustibil inainte de antrenament sau pentru a-mi reincarca bateriile dupa un antrenament solicitant.

  

Voua va place nautul?

Cum va place sa il pregatiti?

2 Responses to “Trei salate delicioase cu naut”

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: